Dagboek van Ons leven in Zweden

En voor de aanpak van lichamelijke, psychische
en/of emotionele klachten en/of vragen bieden wij

Healing en Reading op Afstand

Coaching in Bewustwording

Persoonlijk Energie Profiel

Leef jouw Opdracht

Voorgeschiedenis

Dagboek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016

Praktijk
Re-member-your-Self
Afstands-Healing/Reading

Wie zijn wij
+contact

Jaaroverzicht 2012

Onderwerpen op deze pagina: Skiën - Groentes kweken - Zelf brood bakken - Zomervakantie - Bomen vellen en houtvoorraad - Bezoek - Steiger - Oostenwind en sneeuw - Lichaamsbeweging

Skiën
Tot ergens half april hebben we weer veel kunnen skiën. Het blijft een genot. Hier een paar mooie plaatjes. Onderaan de pagina nog meer winterse tafrelen.

Groentes kweken
In maart was ik begonnen met het opkweken in bakjes in de vensterbank van allerlei groentes, waarvan vooral de ijsberg-, krop- en pluksla het de afgelopen zomer goed hebben gedaan in de bakken buiten.

Ook de tomaten in een zelfgemaakt kasje, hoewel de meeste wat klein. Boontjes werden voordat ze konden komen al opgegeten door de slakken. Ik hoorde van anderen dat ze ook niet zo'n goede oogst hadden gehad vanwege de vochtige en vrij korte zomer.

Zelf brood bakken
We zijn, eigenlijk vooral Frans, begonnen met het bakken van - uiteraard biologisch - zuurdesembrood met ons zelfgemaakte biologische desem. Verrukkelijk! In tijden niet zo'n lekker brood gegeten. En hij maakt ze in diverse variaties. Volkoren, spelt en met rozijnen. Voor mij zonder zout.

Zomervakantie
Begin juli zijn we met onze caravan op ons gemakje met allemaal tussenstops naar Luleå in Noord Zweden gereden en hebben daar onze vriend Haidar (Irakees) bezocht. Hij studeert daar aan de Technische Universiteit.

Het was een belevenis om zo noordelijk te zijn en onze ideëen daarover bij te kunnen stellen. We hebben genoten van de reis.

Bomen vellen en Houtvoorraad
In juli hebben we een aantal bomen door een professional laten vellen, omdat ze te dichtbij het huis stonden en te groot waren geworden. Wel jammer, maar het kon niet anders. We hebben daardoor nu veel meer licht en warmte in huis.

De ravage: de takken, bladeren en de stronken, ongelooflijk wat een berg. We hebben als beesten gesjouwd in de hitte, want we wilden alles weer aan kant hebben voordat Michiel en Sofie op bezoek kwamen.
De takken weer als heg en de stronken in stukken gezaagd. De buurman heeft geholpen de stukken, die nog niet gezaagd waren door de bomenman, kleiner te maken. Wij hebben voor hem een goede kettingzaag gehuurd, want met zijn eigen kettingzaag was het een barre ellende. Daarna hebben we een klief gehuurde om alle stronken in, voor de kachel hapklare brokken, te splijten.

Ook Frans heeft zelf nog met de hulp van David een aantal kleinere bomen met de hand geveld en gezaagd. Hierboven

En natuurlijk de voorraad buiten stapelen. Niet zo lang geleden hebben we dat alles in het houthok gestapeld. Hopelijk kunnen we dat tot volgende winter bewaren.
We hadden ook een partij kant en klaar gekocht, die hier in juni gestort werd. Die hebben we eerst buiten gestapeld op pallets om nog verder te drogen en ergens in september in het houthok.
Dat houthok hebben we ook weer gerenoveerd, zodat alles beter zou liggen. Helaas was dat niet voldoende, de rijen waren nog te lang, waardoor het naar voren begon te kantelen. Toen hebben we alles intern weer verlegd, weer opnieuw gestapeld (3e keer) en onze eigen voorraad die nog buiten lag daarna binnen gestapeld.

Bezoek
In augustus zijn Michiel en zijn vriendin Sofie een week bij ons geweest. Vooraf en achteraf zijn ze in Stockholm geweest, waar ze ook erg van hebben genoten

Steiger
In september hebben we weer eens op een stelling/steiger gestaan van 6 tot 7 meter (in Menaldum 4m) om de buitenboel te schilderen. Met dezelfde weersgesteldheid als in Menaldum; storm en regen - gelukkig niet de hele tijd.

Het was nodig om de stelling nog een keer af te breken en opnieuw op te bouwen, omdat we verschillende hoeken in het huis hebben en het terrein niet vlak is, waardoor je niet met het ding kan rijden. Gelukkig kon David ons helpen als hij uit school was, met gevolg dat we zelfs 's avonds in het donker nog bezig waren met opbouwen en afbreken.

Oostenwind en sneeuw
Het is nu 8 december, maar twee weken geleden was het hier nog groen en redelijk van temperatuur, maar vorige week donderdag avond begon de winter. Binnen 36 uur waren we op de Noordpool verzeild geraakt. Oostenwind, sneeuwduinen en daarna - 20.
Gelukkig kwam een sneeuwschuiver ons weggetje doen, na een halve dag, zodat we toch weer bereikbaar waren. Wij schuiven zelf ook bijna elke dag met een handmatige schuif, goed voor de conditie, geen gympas nodig!

Het dak hebben we eergisteren gedaan, want op sommige plekken lag al een halve meter, maar we kunnen bijna weer beginnen, want het blijft maar sneeuwen.
Doordat het nu zo prachtig wit is, is het ook veel lichter en dat is in deze donkere tijd heel fijn.

Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging hebben we sowieso, want we doen elke ochtend ieder onze eigen oefeninigen en lopen bijna elke dag in weer en wind. Daarnaast loop ik 's morgens met David mee naar de bushalte. Dat is 1 km vrijwel alsmaar omhoog. Tot de sneeuw viel fietste David dat alleen.

Einde van het jaar
Een betoverde wereld. Prachtig! En weer lekker skiën.

Creator of this Website: Christine Eckenhuijsen Smit | Copyright2014 © Ons Leven in Zweden
laatst bijgewerkt 29 jan 2019