Dagboek van Ons leven in Zweden

En voor de aanpak van lichamelijke, psychische
en/of emotionele klachten en/of vragen bieden wij

Healing en Reading op Afstand

Coaching in Bewustwording

Persoonlijk Energie Profiel

Leef jouw Opdracht

Voorgeschiedenis

Dagboek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016

Praktijk
Re-member-your-Self
Afstands-Healing/Reading

Wie zijn wij
+contact

Jaaroverzicht 2014

Onderwerpen op deze pagina: In Nederland – Alwéér hout – Vogels – David en Autorijden - Zomervakantie - Genealogie - Stuga klaar - Bed and Breakfast website - English Speaking Society

In Nederland
Zoals ik in de vorige nieuwsbrief al schreef komen we deze zomervakantie met onze caravan naar Nederland. Maar nu is het definitief. We zullen een aantal weken in Nederland zijn en daarna nog wat andere bestemmingen aandoen. We nemen de kans waar om familie, vrienden en bekenden op te zoeken en oude en vertrouwde plekken te bezoeken. Voor David is het helemaal een belevenis, omdat hij 11 was toen we voor het laatst in Nederland waren en dan zijn indrukken toch heel anders en vluchtiger dan wanneer je 17 jaar bent. Voorts hebben we een afspraak bij de HAN (Hogeschool Arnhem-Nijmegen), alwaar een Engelstalige (internationale) studie ‘automotive engineering’ wordt gegeven. Wellicht een perfecte vervolgstudie als David hier in Zweden over 2 jaar klaar is met school.

Alwéér hout
In de vorige nieuwsbrief schreef ik uitgebreid over het vorig voorjaar meehelpen bij vrienden bij het rooien en ruimen van bomen uit een zompig terrein.
Deze keer was het op eigen terrein. Al twee keer eerder – in voorgaande jaren - hebben we bomen laten vellen, maar desondanks stonden er nog een aantal erg hoge bomen, die we gezien de vele stormen toch wel weg wilden hebben. Er blijven alsnog genoeg bomen over.
15 april was het zover. Enorm snel en professioneel werden de bomen geveld, de takken eraf gehaald en met een traktor in onze tuin gestapeld, de stam naar de tuin gesleept en in stukken gezaagd. (Zie foto’s hieronder). Om 13.30 vertrokken de heren weer.

Daarna begon het werk voor ons. Een aantal weken zijn we bezig geweest om alles te verwerken. Klieven en zagen. We zijn nu klaar en hebben wel hout voor minimaal 2 jaar, zo niet langer (zie de foto’s hieronder).

Hoewel fysiek zwaar, wat we ook best gemerkt hebben, is het heerlijk om zo buiten bezig te zijn en ook gezellig met elkaar. Gelukkig had David paasvakantie en kon, voor zover hij niet sliep, goed meehelpen. Tja, een puber heeft nu eenmaal veel slaap nodig.

Vogels
In eerdere nieuwsbrieven heb ik er ook al wel eens over geschreven – vogels. Maar ik vind het dan ook zo leuk al die vogels te zien in de tuin of om ons heen. Er komen hier zoveel verschillende soorten. Allerhande vinken, spechten, kieviten, grutto’s, merels, boomklevers, roodborstjes, vlaamse gaaien en gisteren werd ik gewekt door het geluid van de koekoek. En laat ik de verschillende soorten ganzen en zwanen niet vergeten. Ook roofvogels horen we en zien we hier om ons heen boven het weiland zweven. Vaste gasten zijn wel de spechten en eksters. En de kool- en pimpelmeesjes, zwart-witte vliegenvanger, die hier ook nestelen in de tuin in de diverse nestkastjes, die we hebben hangen. Ook het roodborstje moet hier ergens huizen, want die zien we regelmatig.
Maar het meest apart zijn toch altijd weer de kraanvogels. Zo dichtbij het huis als dit jaar hebben we ze nog niet gehad. (zie foto).

Ze waren zelfs nog dichterbij, bij de ingang van de tuin en ik probeerde er voorzichtig en snel dichtbij te komen, maar ze hadden me razendsnel in de gaten en gingen ervandoor. Hun roep is heel speciaal en voor ons een voorbode van de lente – als ze komen - en van de winter – als ze weer gaan. Die roep hoor je ook als ze daar op grote hoogte, meestal in een groep, zweven. Sensationeel en prachtig!

David en autorijden
De mensen die ons kennen, weten hoe gek David als klein jongetje al op auto’s was. Je kon hem geen groter plezier doen, dan met een autootje. Nu mag je het verkleinwoord gerust weglaten. Al jaren verheugde hij zich op het moment zelf een auto te kunnen gaan besturen.
Hij boft, want hier in Zweden mag je al beginnen met het zgn. ‘övningsköra’ (oefenrijden) als je 17 bent. Dit betekent dat je onder begeleiding van een meerderjarige, die een rijbewijs heeft, mag rijden. De zgn. ‘handledare’ (begeleider) en degene die gaat övningsköra, moeten dan wel eerst een kursusje van 4 uur gedaan hebben en natuurlijk diverse papieren hebben aangevraagd en verkregen.
Wij hebben 9 april, op David’s verjaardag notabene, er was geen andere datum in april beschikbaar, met z’n drieën deze kursus gedaan. En voor z’n verjaardag kreeg hij van ons de eerste twee lessen cadeau.
We waren vorig jaar al rustig aan begonnen op een parkeerplaats met de allereerste beginselen. Inmiddels zijn we al een tijdje bezig met het oefenrijden, steeds een stapje verder. Ook heeft David de twee lessen gehad en door zijn voorbereidingen eerder gaat dat soepel en snel. Daardoor kunnen wij ook weer verder met hem en krijgt hij ruime ervaring voordat hij volgend jaar met z’n 18e mag afrijden en het felbegeerde papiertje in handen heeft.
Het is leuk om zo, stap voor stap, de vorderingen mee te maken. Van de kleine parkeerplaats naar een grotere. Van een bosweggetje naar een iets grotere, maar alsnog rustige weg en zo steeds verder. Gisteren is hij zelfs van onze vrienden, waar we vorig jaar met het hout bezig zijn geweest, naar huis gereden. Toch een behoorlijk drukke weg met wat lastige oversteken. Dat is dan weer een overwinning waar we alledrie van genieten. En hij is er heel relaxed bij en wij ook. Helaas is er geen mogelijkheid meer voor de vakantie nog lessen te krijgen en in het buitenland mag hij niet rijden. Dus een kleine stop de komende maanden.

Zomervakantie in o.a. Nederland
Na een lange vakantiereis deze zomer, zowel in tijd als in afstand, kostte het ons moeite weer hier - op onze plek in Zweden - te landen.

Zes jaar geleden waren wij voor het laatst in Nederland. Deze zomer hebben we ruim 3½ week op verschillende plekken in het land gecampeerd en familie en vrienden bezocht. Een fijn weerzien!

David heeft nog een aantal rijlessen in Nederland (Friesland) kunnen nemen bij Herman van rijschool Auto-Ecole in Menaldum. Dit had hij al geregeld toen we nog in Zweden waren, middels kontakt met een vroeger schoolkameraadje uit Friesland, die daar ook reed.
Nu kon hij goed oefenen met het rijden in drukker verkeer en fietsers (Leeuwarden), want dat is een groot verschil met hier. Je bent hier zo de stad weer uit, met nauwelijks fietsers. Dat heeft zeker winst opgeleverd en hij heeft ook veel van Herman geleerd, meer dan in de twee lessen hier.

Daarna zijn we naar Spanje gereden en hebben daar 2 heerlijke weken doorgebracht in de directe omgeving van mijn vader.
Terugreis door Frankrijk en Duitsland. Met een dagbezoek in Zwitserland aan de boer, waar we in 1996 kampeerden en Autostadt in Wolfsburg speciaal voor David (maar ook voor ons een mooie belevenis). En dan rustigaan door Zweden weer terug naar boven, 300 km boven Stockholm.

Eenmaal thuis was het moeilijk om meteen weer aan de slag te gaan. We hebben ons daar maar even aan overgegeven. Heerlijk genieten in de tuin van zon en lezen. Wetende dat het heus wel weer een keer zou gaan ’kriebelen’. En ja hoor, dat deed het.

Stuga klaar
Na een aarzelende start, waarin we ons houthok sneeuwdichter hebben gemaakt, zijn we half september met ons nieuwe projekt begonnen. Het was iets waar we al langer in ons hoofd mee bezig waren, namelijk het in orde maken voor gasten van onze stuga.
We kregen daarnaast een aardig duwtje in de rug, doordat kennissen in de winter langs wilden komen en we eigenlijk geen goed geschikte plaats in huis hebben.
Zoals dat vaker bij ons gaat is zoiets een constant creatief proces, waarbij ons beider kwaliteiten en ideëen aan bod kunnen komen. En nu zijn alleen nog wat kleine details af te werken, maar het is klaar!
Onze Bed & Breakfast is een knusse plek geworden, die uitnodigt om tot jezelf te komen en heeft 1 kamer met 2 éénpersoons bedden en 1 kamer met een tweepersoons bed, een hal met kledingkasten en een eetkamer.

Genealogie
Tussendoor ben ik intentsief met mijn genealogie bezig geweest en ben al weer veel verder gekomen dan een aantal jaren geleden, toen ik ook even een vlaag kreeg. Overigens had ik van drie takken al behoorlijk wat informatie toegespeeld gekregen. Maar ben zelf met twee toch nog behoorlijk veel verder gekomen. En dan is het leuk te weten dat mijn verre, verre overgrootvader Smit (12e generatie) ergens in 1550 inderdaad smid was in Assendelft.
Tevens ben ik bezig gegaan er duidelijke overzichten van te maken. Ben nog niet helemaal klaar, maar de opzet is er en daar kan ik t.z.t., als er weer wat rust is, mee verder.

Bed and Breakfast Website
Eind december en begin januari ben ik, met af en toe technische ondersteuning van en "brainstorming" met Frans, heel druk bezig geweest een nieuwe website te maken voor de hierboven genoemde Bed and Breakfast.
Door op de link hieronder te klikken kun je er meteen even een kijkje nemen. Je vindt er veel informatie en foto's van deze omgeving en activiteiten, die je hier kan doen. En ook een link op de pagina
Actueel om een Beer in Winterslaap te kunnen volgen.

De naam zegt waar het voor staat. BedandBreakfastSweden.nl The Difference. We hebben accommodatie voor maximaal 4 personen, voor kort of langer verblijf.

  • Ideale tussenstop en rustpunt - vrijwel op de helft - voor mensen op doorreis van en naar de Noordkaap.
  • Tevens fijne plek voor een Retraite met of zonder begeleiding en behandeling, zoals Healing/Reading, Cranio-Sacraal Behandeling, Intuïtieve Massage of Luisterend Oor.
  • Daarnaast bieden wij een aantal leuke en interessante Workshops, zoals Selfhealinig, BodySoulFit (makkelijke maar diepgaande Lichaamsoefeningen met Soepelheid, Verjonging en Heling tot gevolg), Intuïtieve Massage, Intuïtief Schilderen en Dromenvangers maken.

Doordat we vanuit BedandBreakfastSweden.nl verwijzen naar 'Ons Leven in Zweden', moest deze up-to-date gemaakt worden. Het laatst bijgewerkt tot 2011! Was dus hoog nodig en stond al een tijdje in de planning. Daarnaast moest ook de beginpagina van deze site aangepast. Gelukkig vind ik het over het algemeen, als er geen technische problemen optreden, heel erg leuk om ermee bezig te zijn, er iets interessants en moois van te maken. Mijn creativiteit bubbult en borrelt dan aan alle kanten. Zelfs in de skilift kom ik dan weer op ideëen!
Ook onze website
Re-member-your-Self.com gaat binnenkort in de revisie.

English Speaking Society
In november zijn we voor het eerst naar een avond van de "English Speaking Society" gegaan. Heel toepasselijk komt men samen in de Engelse Pub The Bell in het centrum van Hudiksvall. De club bestaat nog niet zo lang, dus we zijn geen echte nieuwkomers. Een leuke bijkomstigheid is dat onze Engelse vriend Mike hier werkt.
Onze eerste avond werd er een quiz gedaan. We werden in groepjes ingedeeld. Wij hadden een groepje van ons met twee Zweden. Een financieel journalist van de plaatselijke krant en een medewerktster van een plaatselijk Marketing bureau. Natuurlijk was de voertaal Engels. Met z'n vieren deden we het lang niet slecht, met als gevolg een doos lekkere chocolade, die we vervolgens met de anderen deelden. Het is een leuke mengelmoes van allerlei nationaliteiten (o.a. Zweden, een jonge Amerikaanse jurist van Chinese afkomst, een Oostenrijkse jonge arts, een Ier - ex pro basketballspeler, uiteraard Engelsen en een Vlaamse Belg).
De tweede avond, in Kerststijl, was bij het plaatselijke Marketingbureau Ohappa, waar we nog verder contacten hebben gemaakt.
Eind januari hebben we dan weer een avond in The Bell, waar ieder uitgenodigd wordt zijn/haar verhaal te vertellen. Een mooie gelegenheid voor ons om ons met onze websites te profileren, als we aan bod komen natuurlijk.

David
David heeft het nu goed naar zijn zin. Er is een hecht vriendengroepje ontstaan. Ze ondernemen regelmatig gezamenlijk dingen, zoals skiën, Oud- en Nieuw vieren, lunchen, koffie drinken en elke dag als ze weer thuis zijn uit school via de chat lekker kletsen.
Dat is hechter geworden sinds op het laatste moment bekend werd, dat ze in de zomer een zogenaamde praktijk/stage in het buitenland kunnen doen. David was - ongemerkt - daarin de aangever en dat zette het in beweging. David, wilde gezien zijn interesse in de Autowereld eigenlijk naar Duitsland, maar niet alleen. Uiteindelijk hebben ze zich met z'n zessen opgegeven voor Schotland, omdat het daar het meest waarschijnlijk zou zijn dat ze bij elkaar in de 'buurt' zouden kunnen komen. Hij zal daar dan van de zomer vier weken zijn. Voor hem, maar ook voor ons een bijzondere en belangrijke belevenis. Zo lang zijn we nog niet van elkaar gescheiden geweest.

Kerstkaart voor onze nieuwsbrieflezers

Creator of this Website: Christine Eckenhuijsen Smit | Copyright2014 © Ons Leven in Zweden
laatst bijgewerkt 29 jan 2019